• Evacuarea trupelor occidentale din Afganistan, un dezastru de proporții
  • Ce mai pot salva cele câteva mii de militari NATO din Kabul?
  • Cauzele colapsului armatei și instituțiilor Afganistanului
  • Evacuarea colaboratorilor afgani ai NATO, o cursă contra cronometru
  • Cine ocupă locul lăsat liber prin retragerea SUA
  • Cine, ce câștigă de pe urma retragerii occidentale din Asia Centrală
  • Istoria recentă a Afganistanului: de la lovitura de stat din vara 1973 la ofensiva talibană din vara 2021

NATO a anunțat că trimite 3000 de soldați la Kabul, britanicii – prin vocea primului ministru – i-au criticat dur pe americani pentru felul în care au gestionat dosarul retragerii din Afganistan. Joe Biden spune că americanii au 5000 de soldați pentru a ajuta la evacuare. Mai pot ei salva ceva? Președintele Afganistanului Așraf Gani a fugit în Tadjikistan. Occidentul face proba unei neputințe incredibile. E o lipsă de coordonare, o lipsa de reacție, o nepăsare care probează cinism.

Azi, duminică s-a anunțat că talibanii au intrat în Kabul. Americanii evacuează ultimii diplomați cu elicoptere. Vedem imagini ce amintesc de Saigon, de evacuarea cu elicoptere din Vietnamul de Sud, am vazut în documentare pe acestă tema imagini. În ambasadele vestice din Kabul de trei zile se distrug hârtiile sensibile. documentele secrete… Totul sugerează un dezastru de proporții pentru Occident, pentru NATO, mai ales pentru SUA.

Misiunea acestor militari este să ajute la evacuarea diplomaților occidentali din Kabul. Probabil că aceștia vor fi salvați din fața ofensivei talibane. Vedem cum sunt urcați în elicoptere. Sincer, daca ne uităm la dezastrul din Afganistan, e deja secundar ce se întâmplă cu acești diplomați occidentali.

Altceva e important aici. Și-mi pare bine că ați început discuția noastră cu această concluzie. Atât de prost a gestionat Vestul această evacuare, încât e responsabil de tragedia poporului afgan. Și nu Vestul în general, ci administrația Biden.

Pot acești militari NATO să salveze ceva în acest haos?

Nu rezultă din comunicatele oficiale occidentale că militarii trimiși în Afganistan vor lupta cu talibanii. Ei sunt trimiși să evacueze personalul occidental. Atât.

După ce diplomații străini vor fi evacuați, trupele occidentale se vor retrage și nimeni nu-i va proteja pe civilii afgani care au inundat capitala căutând refugiu. Se profilează un dezastru umanitar de proporții.

Lasă un răspuns